viernes, 2 de octubre de 2015

Víctor Català

Avui una dona, que com moltes altres al llarg de la història, es va veure obligada a utilitzar un nom d’home per a fer pública la seva obra.
Caterina Albert i Paradís, coneguda pel pseudònim de Víctor Català (l'Escala, 11 de setembre del 1869 - 27 de gener del 1966), fou una escriptora catalana, autora de la novel·la Solitud (1903), una de les obres literàries cabdals del modernisme.
El 1898 es presenta als Jocs Florals d'Olot amb el poema "Lo llibre nou" i el monòleg "La infanticida". Ambdues obres li foren premiades. Amb el monòleg, però, l'escriptora tingué un gran disgust, ja que el jurat d'aquell certamen s'escandalitzà quan va saber que darrere d'aquella peça de teatre, tan punyent per la seva temàtica, hi havia una jove escriptora de l'Escala. A partir d'aquell fet, Caterina Albert es va amagar darrere el pseudònim de Víctor Català, que va prendre d'un personatge de la novel·la Calze d'amargor, que en aquell moment estava escrivint. Totes les obres que va publicar al llarg de la seva vida les va signar amb el pseudònim masculí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario