lunes, 26 de octubre de 2015

Cristina de Pizan

Christine de Pizan va néixer a Venecià l’any 1364 però quan nomes tenia quatre anys la seua família es va traslladar a Paris ja que el seu pare treballava per al rei Carlos V de França. Des de petita va destacar per la seua intel·ligència i el seu pare va fer que tingues una educació en aquells temps només reservada als homes.
Als quinze anys es va casar i el seu marit també va deixar que seguis formant-se. Va tenir tres fills i al quan tenia 25 anys en poc temps va perdre al pare, al marit i un dels fills. De cop es va veure en dos fills i una mare al seu càrrec i amb pocs diners., les úniques opcions per una dona en aquella època eren o anar a un convent o tornar a casar-se però Christine no va voler fer cap de les dues coses i va començar a guanyar-se la vida escrivint, generalment per encàrrec.
Va escriure més de 30 obres, la més famosa “La ciutat de les dames”   que es un al·legat a favor de la dona  per la que reclama un lloc al mon, així com una clara crítica a la misogínia imperant en aquell mon medieval.

Va tornar a casar-se i va morir als 65 anys, de nou vidua i vivint en un convent.


Més de cinc  segles han passat des que Christine de Pizan va reclamar per al seu gènere respecte i dignitat. Després de tant temps segueix sorprenent que en plena Edat Mitjana una dona no solament va viure de les seves idees sinó que aquestes han perdurat pels sègles. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario