sábado, 17 de octubre de 2015

Federica Montseny


Federica Montseny Mañé va néixer a Madrid 16 1905, fila de dos anarquistes catalans. Els seus pares eren editors i ella als quinze anys va publicar la seu primera novel·la.
Al llarg de la seua vida, i al marge de la seua principal ocupació que va ser la política, va publicar més de cinquanta obres de ficció i més de vint de no ficció.

La seva activitat política, dintre de les files anarquistes, va començar sent mol jove i el 1936 es va convertir en la primera dona en ser ministra amb la cartera de Sanitat i Assistència Social al govern de Largo Caballero. Només va ser uns mesos ministra, però va impulsar molts projectes, entre ells la primera llei d’avortament, que no es va poder implementar per falta de temps, menjadors per a dones embarassades, ja que considerava molt important la seua alimentació i llars d’infants molt allunyades dels tètrics asils de l’època.

Amb el seu company Germinal, va tenir tres fills, Vida,  Germinal i Blanca, aquesta última ja nascuda a l’exili.

El 1977 en plena transició va tornar a Espanya esporàdicament per participar en algun míting, un molt especial a Barcelona el 1977, on es va omplir de gom a gom l’avinguda de Maria Cristina.


Morí a Toulouse (França) el 1994, amb vuitanta vuit anys, sense haver abandonat mai els seus ideals polítics.  

No hay comentarios:

Publicar un comentario