martes, 13 de octubre de 2015

Maria Lejárraga

Maria de la O Lejárraga Garcia, La Rioja, (Espanya) 1874 – Buenos Aires (Argentina) 1974, fou una escriptora i feminista espanyola.

El tenir una família acomodada li va permetre exercir com a mestra. L’any 1900 es va casar en un l’escriptor Gregorio Martínez Sierra.
 
El seu marit va començar a ser conegut com a autor teatral i per Madrid es deia que la veritable autora de les obres que ell publicava, era ella. Abans de que es comencés a parlar de que l’autora de les obres d’ell era Maria, s’havia pensat que ell era homosexual ja que una de les obres era molt femenina.  

Una de les probes de que Maria era l’autora dels texts del seu marit va ser una frase escrita per ell en una carta i que deia “Maria enviará más textos”.
  
El seu marit es va fer amant d’una actriu i Maria seguia escrivint per a ells.

Encara que sembli increïble, també era una feminista convençuda, va estar afiliada al Partit Socialista i va ser Diputada electa.

Durant el seu exili va enviar un text a Walt Disney, aquest no li va respondre i al cap d’un temps va veure que la pel·lícula La Dama y el Vagavundo era una copia de la seua obra.
  
Maria no va reivindicar la seua obra fins que ja mort el marit, una filla que ell va tenir en la seua amant va reclamar els drets d’autor.


Si voleu llegir més sobre Maria Lejárraga us recomano la biografia d’ella titulada “Maria Lejárrga, una mujer en la sombra”, d’Antonina Rodrigo.

1 comentario:

  1. Cabe pensar en la posibilidad de tener un manipulador como marido. ¡¡Me da una rabia!!!

    ResponderEliminar