lunes, 9 de noviembre de 2015

Mileva Maric

Mileva Maric va néixer a l’imperi Austrohongarès, actualment Sèrbia el 1875, als 10 anys va començar a estudiar i el 1890 es va llicenciar amb els màxims honors en Física i Química.
Llavors, amb una llicencia especial, ja que la Universitat de Zagreb no admetia dones, va entrar a la universitat, el 1896 es traslladar a seguir estudis a Institut Politècnic de Zuric que era un dels pocs d’Europa que admetia dones, ella va ser la quinta en entrar i la única en la seua classe, que nomes tenia 11 alumes i un d’ells era Albert Einstein.
Mileva i Einstein va començar una relació sentimental, ella tenia quatre anys més que ell i a més a més era coixa. La mare d’ell va arribar a escriure “ ella es un llibre, igual que tu i tindries que buscar-te una dona, quan tinguis 30 anys ella et semblarà una vella bruixa”
Mileva es queda embarassada sense que estiguessin casats i això era molt greu en aquella època, deixa els estudis sense obtenir el títol de doctora i es refugia a casa de la seua germana. Einstein no li diu res de l’embaràs a la seua família.   
Un any després de néixer la seua filla, Mileva i Einstein es van casar, i de la filla no se’n va ser res, algunes fonts diuen que la van donar en adopció i altres que va morir. Einstein va començar a treballar i Mileva va deixar definitivament els seus estudis. .Llavors Mileva ja tenia una gran preparació acadèmica, havia desenvolupat investigacions sobre la teoria dels números, càlcul diferencial i integral, funcions el·líptiques, teoria de la calor i electrodinàmica.
Es creu que els coneixements matemàtics de Mileva van ser fonamentals per al desenvolupament de les teories d’Einstein.  De fet els anys mes creatius d’Einstein va ser els que va compartir amb Mileva.
El 1910 van tenir un fill que va néixer amb greus problemes mentals i això va fer que Mileva es dediques més a cuidar-lo.
Tres anys més tard Einstein, que ja era molt famós, marxà a treballar a Berlin i s’embolica amb una cosina seua. Mileva no volia anar a viure a Berlin perquè era conscient de la situació, però finalment hi va anar i van ser els anys més durs de la seua vida.

Einstein ja no suportava a Mileva i li va imposar unes duríssimes regles de convivència que deien,
Tindràs que encarregar-te de:
·         Que la meua roba estigui sempre ordenada
·         Que se’m serveixin tres menjades diàries a la meua habitació que sempre te que estar neta i ordenada igual que el meu estudi, ningú podrà tocar res del meu escriptori.
·         Tens que renunciar a tota relació personal amb mi, amb excepció de les necessàries per a mantenir les aparences.
·         No tens que demanar-me que segui amb tu a casa, surti amb tu o et porti de viatge.
·         No tens que esperar cap estimació de part meua i no me ho pots retreure
·         Tens que respondre immediatament quan jo et parli.
·         Tens que sortir immediatament del meu dormitori o del meu estudi quan acabis la faena.
·         Em deixaràs sempre be davant dels nostres  fills.

Al cap d’uns mesos Mileva va tornar a Zuric i sis anys més tard es van divorciar, entre les clàusules del divorci figurava que si Einstein guanyava el Premi Nobel els diners serien per a Mileva.
Dos anys més tard li van concedir el Nobel i els diners va anar a Mileva i la van ajudar a cuidar el seu fill discapacitat.
Einstein era un misogin que va arribar a dir que mai deixaria que una filla seua estudies física i que estava molt content de que la seua segona dona no sabés res de ciència.

No se sap del segur quin grau d’importància va tenir Mileva en la carrera d’Einstein, però el que ella es quedes amb els diners del Nobel dona alguna pista. 

2 comentarios:

  1. Que injusta es la vida, o mejor dicho..., que injustos somos los seres humanos, el gran cientifico ( para todos ) aprovechandose de las ventajas que le otorgaba la sociedad, tan solo por ser varón.

    ResponderEliminar