miércoles, 18 de noviembre de 2015

Marie Lavoisier


Marie Anne Pierrette Paulze va néixer a França el 1758 i va passar a la història com a Marie Lavoisier.

Quan tenia tres anys va morir la seua mare i el seu pare la va enviar a un convent on la van criar i educar. Tenia catorze anys i un compte, que li triplicava l’edat, la va demanar en matrimoni, el seu pare no ho veia be però com no podia rebutjar directament al compte, la va casar amb un col·lega seu, Antoine Lavoisier que “nomes” tenia 28 anys. També era noble, i era advocat, economista i químic. Es van casar quan a Marie li faltaven dos mesos per fer catorzè anys.

Arran d’un canvi de feina del seu marit, aquest va decantar-se més per la química i va muntar un laboratori. Maria va començar a ajudar-lo i al veure que cada vegada li agradava més va començar a estudiar.

Van seguir treballant junts i quan Maria tenia 36 anys i arran de la Revolució Francesa, tant el seu pare com el seu marit, van ser empresonats, Maria va lluitar tot el que va poder, per alliberar-los, però finalment van ser executats en un dia de diferència. 

A Marie li van confiscar tots els bens, però amb la documentació que va poder salvar va publicar un llibre que  es deia "Memòries de química" i que seria la base de la química moderna.

Alguns anys després  Marie es va tornar a casar, però el matrimoni  no va funcionar, ja que el seu marit, que també era químic, no volia que Marie  seguis amb la seua feina ni que treballes amb ell.  


Marie,  va morir als 78 anys i va conservar tota la vida el cognom del seu primer marit.  

No hay comentarios:

Publicar un comentario