viernes, 6 de noviembre de 2015

Lady Mary Wortley Montagu


Lady Mary Wortley Montagu, Anglaterra (1689–1762)
Mary va ser la filla gran d’una família noble anglesa, la mare de Mary va morir quan ella tenia quatre anys i ella i els seus tres germans va anar a viure amb la iaia. Quatre anys més tard es mor la iaia i van a viure a una mansió del seu pare però a càrrec d’institutrius. Aquesta mansió  tenia una gran biblioteca on Mary va aprendre idiomes i va descobrir molt del mon.
Als 18 anys, convertida en una jove atractiva, va començar a fer d’amfitriona de les festes del seu pare i es va enamorar d’un jove, onze anys més gran que ella i que no agradava al seu pare perquè encara que també era noble, no tenia prou diners. Ella es va encaparrar amb ell i al cap de dos anys va fugir de casa i es van casar. El pare immediatament la va desheretar.

El seu home va ser designat ambaixador a Istanbul i allí Mary, aprofitant el seu estatus i la vestimenta turca, que permetia que les dones al anar tapades, poguessin passar desapercebudes es va introduir en els harems dels sultans otomans i va descobrir un mon nou.

Durant la seua estada a Istanbul, Mary va patir la verola i li va quedar la cara marcada per sempre, però això va fer que descobrís que els metges del imperi turc ja utilitzaven les vacunes, encara desconegudes a Europa.

De tornada a Anglaterra, va haver una pesta de verola i ella va intentar que els metges anglesos utilitzessin les vacunes, però no li van fer cas dient  que això era una heretgia musulmana. 

Amb els seus fills grans i separada del seu marit es va dedicar a escriure poesia i va conèixer un poeta venecià, 24 anys més jove que ella i va tornar a fugir de casa, aquest cop cap a Venècia darrera del poeta.
Finalment va assumir que era un amor impossible i es va dedicar a viatjat per Europa i a escriure.  
Ja gran i vídua, els seus fills la van convèncer per a que tornes a Anglaterra i va morir el mateix any del seu retorn, víctima d’un càncer de pit.


La seua història ens ha arribat gràcies a les cartes que ella va anar enviant a la seua germana al llarg dels anys. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario