jueves, 12 de noviembre de 2015

Germana de Foix, Reina d'Aragó

Germana de Foix va néixer el 1488 a França i era neboda del Rei Lluis XII de França.

Quan tenia 18 el Rei de Lluis XII, com a contraprestació en un tractat de pau entre els dos regnes, la va fer casar amb Ferran II d’Aragó que aleshores tenia 53 anys i era viudo d’Isabel la Catòlica. La filla dels Reis Catòlics, coneguda com a Joana La Loca i el seu marit Felipe el Hermoso així com tota la noblesa castellana, van veure aquest casament com un perill ja que si el rei tenia un fill, per la llei sàlica de prevalença dels  homes davant les dones,  el regne d’Aragó passaria a mans d’aquest últim. 

Quatre anys després del casament Germana va tenir un xiquet, que duran unes hores va ser el futur rei d’Aragó  i que si hagués viscut hagués fet que seguissin separades les corones de Castella i Aragó.

El rei Fernando va seguir fins a la seua mort intentant tenir més filles amb la Germana, inclús alguns historiadors diuen que va morir per l’abús que va fer d’herbes per fomentar la virilitat.

Mort Fernando i amb problemes de salut de la seua filla, va arribar a la península Carlos I que s’havia criat a Alemanya. L’emperador tenia 17 anys i la seua aviastra Germana en tenia 29, es van caure molt be i enseguida es van fer amants. Van tenir una filla, que va fer cap a un convent on també hi eren dues filles il·legítimes de Ferran d’Aragó .

Quan havien de coronar a Carlos I i per tal de mantenir les aparences, van fer casar a Germana amb el compte de Bradenburgo, un membre de la cort del rei. Va nomenar a Germana Virreina de València i se’n van anar a viure allí.
   
Germana va tornar a quedar vídua i van tornar a casar-la, aquest cop amb el Duc de Calabria i van governar Valencia fins a la mort de Germana quan tenia 49 anys.

Ella i el seu últim marit van fer testament conjunt deixant la seua herència al monestir de Los Jerónimos on encara hi ha una làpida que diu: 

En este histórico monasterio, a la sazón de los monjes Jerónimos, falleció 15 de octubre de 1536, siendo Reina Gobernadora de Valencia Germana de Foix, esposa que fue del rey D. Fernando el Católico, Marquesa de Brandemburgo y Duquesa de Calabria. Cien clérigos con antorchas acompañaron sus restos mortales hasta Valencia, donde reposan en el Monasterio de S. Miguel de los Reyes. In memoria scripsit. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario